onsdag 11 september 2013

Idag är det 12 år sedan...

...11 september attacken i USA.

11 september-attackerna var en serie koordinerade terroristattacker riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001.
Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades; två av dem flögs in i det civila World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York, det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania.
Dödssiffran varierar mellan 2 700 och 3 000 (exakta siffror osäkert), inklusive de 19 kaparna.
De allra flesta dödsoffer var de som dog i eller nära tvillingtornen, antingen då de attackerades eller rasade, detta har gjort att attackerna mot tvillingtornen har fått mest uppmärksamhet i media.
En väldigt stor andel av de döda, ungefär 1344 människor, var de som blev fångar i de översta delarna av det norra tornet, ovanför eller nära kraschzonen.
De omkom antingen av begånget självmord (genom att hoppa från byggnaden), rökförgiftning, brännskador eller när tornet kollapsade klockan 10:28 lokal tid.
Det södra tornet hade till viss del evakuerats då det andra planet rammade dess sydvästra sida klockan 9.03 lokal tid, vilket gjorde att 700 människor inkluderat brandmän och andra hjälparbetare omkom då det kollapsade.
Attacken räknas som det största terrorattentatet i världshistorien och ses som en av de mest betydelsefulla händelserna i modern tid vad det gäller ekonomiska, sociala, politiska, kulturella och militära effekter i USA och många andra delar av världen.
Som svar på attackerna startade USA det så kallade kriget mot terrorismen.
USA:s kongress lät granska attackerna genom Kommissionen för terrorattackerna mot USA.

Infon hämtad på Wikipedia 2013-09-08.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittar in till mig!

Det är alltid kul att se att du varit här
så det är kul om du lämnar en kommentar här!

Ha det bra!
Kram Kakan